כתבי עת

להלן רשימת כתבי העת אשר מתפרסמים תחת המכון למדעי היהדות. לעיון בגליונות אפשר להיעזר ברשימה שופיעה בצידו השמאלי של עמוד זה. 

תרביץ: רבעון למדעי היהדות

כתב העת העברי האקדמי היחיד המוקדש לכלל מדעי היהדות. כתב העת הוא כלי הביטוי המרכזי להתפתחויות החשובות ביותר במדעי היהדות בדורנו, ומשתתפים בו גדולי החוקרים במקצועות השונים של מדעי היהדות בארץ ובעולם וגם חוקרים צעירים אשר מתחילים להשאיר אותותיהם בחקר מדעי היהדות.  

"תרביץ" ראה אור לראשונה בשנת תר"ץ (1930) במכון למדעי היהדות באוניברסיטה העברית, בעריכתו של פרופ' יעקב נחום אפשטיין ז"ל.  כתב העת מופיע ארבע פעמים בשנה.

העורכים: 

פרופ' מיכאל סיגל – החוג למקרא (מימין)

פרופ' יהונתן גארב – החוג למחשבת ישראל (משמאל)

היספניה יודאיקה

כתב עת היוצא בשפה האנגלית מטעם מפעל  "היספניה יודאיקה" במכון למדעי היהדות ע"ש מנדל באוניברסיטה העברית, המוקדש באופן בלעדי לתולדותיהם, תרבותם, הגותם, ספרותם, אומנותם ולשונותיהם של היהודים בחצי האי האיברי.  כתב העת הוא היחיד בעולם המוקדש ליהודי ספרד ופורטוגל, ובו מאמרים מכל התחומים במדעי היהדות. 

עורך: פרופ' רם בן שלום

להגשת כתבי יד:

פרופ' רם בן שלום, היספניה יודאיקה,  המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל, בנין רבין, האוניברסיטה העברית בירושלים, הר הצופים, ירושלים 91905,  טל: 02-5881630, דוא"ל:
Ram.Ben-Shalom@mail.huji.ac.il

 

מחקרי ירושלים במחשבת ישראל

כתב עת מחקרי של המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל, המוקדש לעיון במחשבה לדורותיה.  בשיתוף עם המרכז לחקר הקבלה ע"ש גרשם שלום, מפרסם כתב העת  גם את דברי הכנסים הבינלאומיים לתולדות המיסטיקה היהודית הנערכים לזכרו של גרשם שלום.  במסגרת כתב העת מוצאים לאור גם ספרי יובל וספרי זיכרון. נוסד בשנת תשמ"א (1981).

עורכת: מארן ר. ניהוף

כתובת להתכתבות והגשת מאמרים (בפורמט הסגנון של "תרביץ"): maren.niehoff@mail.huji.ac.il

מחקרי ירושלים בפולקלור יהודי

כתב העת היחיד בעברית העוסק במכלול תחומי הפולקלור והתרבות העממית, אשר הציב את אמות המידה של העיסוק המדעי בפולקלור בישראל. המאמרים דנים, בין היתר,  בתיאוריה של פולקלור, פולקלור של קבוצות אתניות בישראל, ספרות עממית, אמנות עממית, מנהג, מגיה, וקשרי גומלין בין ספרות לפולקלור.

הגשת כתבי יד:

יש להגיש את המאמרים בלוויית שני תקצירים, בעברית ובאנגלית לכתובת הדוא"ל:  jsijfolklore@gmail.com

כללי התקנת כתבי יד המוצעים לפרסום בכתבי העת של המכון

 

מחקרים בלשון

כתב העת 'מחקרים בלשון' עוסק בחקר הלשון העברית בכל תקופותיה, בחקר הארמית ללהגיה השונים ובתולדות המחשבה הדקדוקית העברית. המאמרים המתקבלים במערכת כתב העת נשלחים לשיפוט מדעי קפדני. 

כתב העת נוסד בשנת תשמ"ד בידי פרופ' משה בר-אשר, והוא יוצא לאור אחת לשנתיים מטעם החוג ללשון העברית באוניברסיטה העברית בירושלים. 

הנחיות להגשת כתבי יד למחקרים בלשון

מסורות

סדרת מחקרים  במסורות הלשון של העברית והארמית, כפי שהם באים לידי ביטוי בקריאה המסורתית של טקסטים קלאסיים וליטורגיים, בשפות היהודיות המדוברות ובקריאה המסורתית של התרגומים של טקסטים בעברית ובארמית.  בכתב העת מופיעים מאמרים העוסקים במרכיב העברי בלשונות היהודים.  הסדרה מוצא לאור על ידי המרכז ללשונות היהודים וספרויותיהן – המרכז לחקר מסורות קהילות ישראל. 

הופיע לאחרונה כרך יט-כ.

עורכים: דוד מ' בוניס, עפרה תירוש-בקר

הגשת כתבי יד:

העורכים, מסורות, החוג ללשון עברית, המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל, הפקולטה למדעי הרוח, האוניברסיטה העברית בירושלים, טל:
02-5883558

כללי התקנת כתבי יד המוצעים לפרסום בכתבי העת של המכון

עדה ולשון

סדרה מיסודו של פרופ' ש' מורג ז"ל ובעריכתו, שבה יצאו לאור עד כה 31 כרכים, במסגרת המרכז לחקר מסורות קהילות ישראל, המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל. 

מילון זה הוא תוצר של עבודת שדה שנמשכה מעל עשרים שנה. הוא מציג למעלה מארבעת אלפים ערכים מן המרכיב העברי בלשונות היהודים ולמעלה משנים עשר אלף תת-ערכים, רובם נרשמו מפי מידענים רבים מקהילות ישראל. המחקר התמקד בלשונות שעד כה לא טופלו כלל או לא טופלו במדה מספקת: הערבית היהודית של תימן, עירק וצפון אפריקה, הגאורגית היהודית, הפרסית היהודית, ולהגים מסוימים של הארמית החדשה. המילון גם מפנה אל הספרות הנוגעת לתחומים אלו ודרך שיטה גם אל מילון שבכתובים על האיטלקית היהודית מאת פרופ' מריה מאיר-מודנה. בערכים מסוימים הוא משמש בעיקר מדריך ביבליוגרפי.

כל כרך מיוחד של עדה ולשון מוקדש למונוגרפיה באחת הסוגיות הנוגעות למסורות הלשון של קהילות ישראל, בין על יסוד מסורות קריאה מוקלטות, בין על יסוד כתבי יד עתיקים.

כרכים אחרים בסדרה עדה ולשון עוסקים, בין היתר, במסורותיהן של קהילות בגדאד, ג'רבה וחלב, ברקעה של המסורת האשכנזית של העברית, בלשונם של תרגומי הלאדינו לפרקי אבות, בארמית של התלמוד הבבלי, במסורת לשון חז"ל של יהודי איטליה ועוד.

העורך: אהרן ממן

הגשת כתבי יד:

העורך, עדה ולשון, החוג ללשון עברית, המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל, הפקולטה למדעי הרוח, האוניברסיטה העברית בירושלים 91905, טל: 02-5883558,  

כללי התקנת כתבי יד המוצעים לפרסום בכתבי העת של המכון

שנתון לחקר המקרא והמזרח הקדום

כתב עת מדעי המוקדש  למחקר המדעי של המקרא על כל היבטיו ולחקר המזרח הקדום, בתחומיו הרבים ובזיקתו למקרא ולתולדות עם ישראל בעת העתיקה.  המאמרים בשנתון דנים, בין היתר,  בטקסטים ופרשנותם, דרכי הספרות, אמנות ודעות, היסטוריה והיסטוריוגרפיה, דת ופולחן, חברה ומדינה ועוד. העורך של אחד עשר הכרכים הראשונים היה פרופ' משה וינפלד.

העורכים: פרופ' ברוך שורץ, דר' נפתלי משל ודר' ערן ויזל

הגשת כתבי יד:

יש להגיש את המאמרים בלוויית שני תקצירים, בעברית ובאנגלית לכתובת: שנתון, החוג למקרא, המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל, הפקולטה למדעי הרוח, האוניברסיטה העברית בירושלים, דוא"ל: shnaton@gmail.com

כתבי יד יוכנו בהתאם ל"כללים להתקנת כתבי יד המוצעים לפרסום בשנתון",  שהופיעו בשנתון, כרך 15, עמ' 347-52.